Bezienswaardigheden in Turkije

Één van de mooiste bezienswaardigheden waar Turkije enorm rijk aan is, zijn de prachtige kunstschatten die de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en andere volkeren achtergelaten hebben. Niet alleen de archeologische musea vertellen u de eeuwenoude verhalen, maar de straten, theaters en de fundamenten van belangrijke gebouwen laten ook de schoonheid zien bij het verhaal. Als u in Izmir verblijft, kan een bezoek aan de oude stad Efeze niet achterblijven. Dit is één van de oudste en belangrijkste opgravingen van Turkije. Een tocht door de straten van Efeze is er één om niet te vergeten. Istanbul staat vooral bekend om de grote paleizen en de rijkdom van de sultans. Het paleis van Ishak Paşa is een veelbezochte bezienswaardigheid in het oosten van Turkije. Er is nog maar weinig over van het paleis, maar is een zeldzaam voorbeeld van de historische Turkse paleizen.

Wat zijn de hoogtepunten van Turkije?

Door de zon, de zee, het strand en de rijke cultuur is Turkije een veelzijdig land om op vakantie gaan. Van kasteelruïnes tot aan paleizen, het is er allemaal! Er zijn heel wat imposante heiligdommen achtergelaten door zowel het meergodendom, het christendom, het jodendom en de islam. Wilt u veel zien? Dan raden wij aan om een prachtige rondreis te maken. Het is ook mogelijk om vanuit verschillende badplaatsen enkele attracties te bezoeken. Er worden diverse tours voor georganiseerd.

Dodenverering in Turkije

Zoals de Egyptenaren hun doden begroeven in Piramides, zo begroeven de Lyciërs hun doden hoog in de rotsen. Wie op bezoek gaat bij de Lycische rotsgraven in Daylan, ziet indrukwekkende tempels uitgehouwen in de rotsen. In het zuidwesten van Turkije kozen ze voor een graf op mindere hoogte en begroeven ze hun doden onder grafheuvels. Één van de bekende grafheuvels is de zogenoemde grafheuvel van koning Midas. Deze ligt in Gordion en stamt uit 17e of 16e eeuw voor Chr. Later hebben ze in de buurt van deze grafheuvel nog meer grafkamers ontdekt. De schatten uit deze kamers zijn bewaard gebleven en nu te bewonderen in het Archeologisch museum van Ankara.

Sprookjesachtige ruïnes in Turkije

Turkije bezienswaardigheden RuinesVer voor Christus bouwden de Urarteërs kolossale vestingwerken in hun koninkrijk Biainili. Een gedeelte van deze werken zijn opgegraven en om deze te bezoeken moet u afreizen naar het Vanmeer, in het oostelijke deel van Turkije. Naast de ruïnes in Biainili (officieel Urartu) vindt u ook resten van oude burchten bij Alanya en langs de kust richting het oosten. Omdat hier alleen de buitenmuren nog overeind staan, heeft u wel enige fantasie nodig om het sprookjesachtige hier in terug te zien, maar dat moet wel lukken!

Kindermusea in Turkije

‘Gaan we alwéér naar een museum?’ is een vraag die vaak gesteld wordt door kinderen en over het algemeen is de ‘alwéér’ niet positief bedoeld. Om de oudheid toch interessant en leerzaam te maken voor kinderen hebben twee grote oudheidkundige musea een speciale kinderafdeling ingericht. In het museum van Antalya worden onder andere speelgoed en spaarpotten getoond en mogen de kleintjes helpen bij het restaureren van kleine voorwerpen, leren pottenbakken of iets moois schilderen.

Monumentaal Turkije

Turkije telt vele monumenten door haar rijke geschiedenis. Een aantal van deze monumenten staan zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad Troje, bekend uit de literatuur en van het paard van Troje, is één van de steden op de lijst. Of neem de Nemrut berg wat vooral bekend staat om de kolossale uitgehouwen stenen beelden van goden. Het zijn enkele voorbeelden van de 15 monumenten die op de officiële lijst staan. Daarnaast zijn er nog 30 monumenten voorgedragen, maar deze staan nog op een tijdelijke lijst. Bent u niet bang voor een beetje drukte en durft u grote aantallen bezoekers aan? Bezoek dan het Mausoleum van Atatürk. Dit is één van de belangrijkste publiekstrekkers van Turkije.

De musea van Turkije

De musea van Turkije staan vol met bijzondere en mooie cultuurschatten van het land. Één van de meest bezochte musea ter wereld is het Hagia Sophia Museum. Dit museum wordt gezien als de basis voor alle moskeeën die na de verovering van Constantinopel werden gebouwd in het Ottomaanse rijk. Op gebied van kunst en geschiedenis van de architectuur is het Hagia Sophia Museum het belangrijkste monument van de wereld. Bent u meer geïnteresseerd in overblijfselen uit de Romeinse of Byzantijnse periode, bezoek dan het mozaïek museum van Hatay. Bekende stukken zijn de dronken Dionysos, Orpheus en riadne Verlaten. De tuin van het museum heeft ook genoeg moois te bieden, waaronder sarcofagen, bouwstenen en waterkruiken. De archeologische musea zijn ook goed vertegenwoordigd in Turkije en kunt u vinden in Istanbul, Ankara en Antalya.

Oude verhalen herleven in Turkije

Archeologen en kunsthistorici voelen zich als een kind in een snoepwinkel in Turkije. Het is een land van vele oude werelden. Één van de oudste neolithische en chalcolithische nederzettingen die ooit gevonden is, heet Catalhöyük en stamt uit de zesde eeuw voor Christus. De Hettieten daarentegen waren goed in het bouwen van vestingen. Één van de eerste archeologische bewijzen voor de Hettieten waren kleitabletten. Daarop waren beschrijvingen te lezen van handel tussen Assyrische kooplui en een zogenaamd land van Hatti. In 1812 beschreef reiziger Burckhart in zijn boek ‘Travels to Syria’ over een basaltsteen op een hoek van de markt in Hama met daarop vreemde figuren en tekens. Door veel onderzoek naar deze kleitabletten en het vreemde schrift weten wij veel over de mythen van de Hettieten. Daarnaast mogen wij Troje niet vergeten. Dankzij het houten paard is Troje wereldberoemd.

De ogen van Medusa in Turkije

Turkije kent vele heiligdommen. Het meergodendom, het jodendom, christendom en de islam hebben hun sporen achtergelaten. De Apollo tempel in Didim is één van de meest imposante heiligdommen van Turkije. De grootte van de zuilen zijn indrukwekkend te noemen. De naam stamt af van het Griekse woord Didyma en betekent tweeling. Waarschijnlijk wijst dit op twee tempels: één voor Apollo en één voor Artemis. Naast de vervallen tempel komt u in de tuin van het heiligdom ook het hoofd van Medusa tegen. Past u op voor de ogen van Medusa, want straks staat u daar nog versteend door haar blik tussen de ruïnes van de tempel.

Top tips van Turkije

Uiteraard mogen een aantal tips niet ontbreken. Daarom hebben wij er voor u een aantal op een rijtje gezet!

Het mausoleum van Atatürk

Mauloseum van AtatürkEen bezoek aan het graf van de ‘Vader der Turken’ is zeker de moeite waard. In het hedendaagse Turkije geniet Atatürk nog steeds van een haast mythische status en zijn laatste rustplaats trekt dagelijks veel Turken en toeristen.

Antiek Sardes

Wie de indrukwekkende overblijfselen van Sardes wil bezoeken, moet afreizen naar de omgeving van het dorp Sartmustafa. Het gymnasium, de tempel van Artemis en de synagoge van de oude hoofdstad van het koninkrijk Lydië leveren in ieder geval prachtige beelden op.

Nemrut Dagi

Nemrut Dagi is met zijn 2150 meter de hoogste berg van het noordelijke Tweestromenland. Boven op deze berg staat waarschijnlijk één van de meest ambitieuze bouwwerken uit de Hellenistische periode: de grafheuvel van Antiochus Theos. Een 50 meter hoge grafheuvel in de vorm van een piramide, met daarvoor een complex van kolossale stenen sculpturen van de koning, twee leeuwen, twee adelaars en verscheidene Griekse, Armeense en Perzische goden waaronder Zeus, Tyche en Mithras. De stenen hoofden van de beelden liggen rondom de grafheuvel.

Efeze

Efeze geeft een goed beeld van hoe het er vroeger uitgezien heeft. Dit komt omdat er op het opgravingsterrein nog verscheidene gebouwen overeind staan. De Celcusbibliotheek is het bekendste voorbeeld.

Aya Sophia Istanbul

Een millennium lang was de Aya Sophia in Istanbul de grootste Byzantijnse kathedraal ter wereld. Later werd dit door de sultans verbouwd tot moskee met minaretten en schilden. Lonely Planet heeft een lijst samengesteld van de mooiste gebouwen ter wereld. Vanwege de geschiedenis van het gebouw en zijn unieke architectonische kenmerken staat de Aya Sophia ook op deze lijst. Ook staat het gebouw op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Deze informatie wordt u aangeboden door Voordeelvisum.nl. Alle rechten voorbehouden.

Gratis Reisgids bij een visum aanvraag

De landinformatie die wij hebben geschreven over Turkije, hebben wij gebundeld in een digitale reisgids. U ontvangt deze geheel gratis bij het aanvragen van een visum.

boek-reisgids-turkije-328x137

Of deel deze pagina en ontvang gratis onze reisgids!