Eten en drinken in Turkije

In Turkije kunt u heerlijk eten en drinken. Van baklava tot aan kebab. De Turkse keuken serveert iedereen wel iets lekkers. Hieronder vind u de lekkerste tips.

Van Baklava tot aan Kebab

BaklavaIn Nederland kennen wij natuurlijk allemaal de döner kebab, de Turkse pizza en de baklava, maar de Turkse keuken is veel meer dan dat alleen. De variatie aan gerechten binnen de Turkse keuken komt door de verschillende vreemde volkeren, die allen hun eigen kookstijl hebben achtergelaten. Gevulde paprika, köfte (gehaktballetjes) en schapenvlees van het spit zijn enkele gerechten die geserveerd worden in de Turkse restaurants. Voorgerechten bestaan vaak uit verschillende kleine gerechtjes die samen ook een hoofdgerecht kunnen vormen. Echte zoetekauwen kunnen hun geluk niet op in Turkije en slaan het voor- en hoofdgerecht over. Turkse nagerechten zijn vaak erg zoet omdat deegwaren, honing, noten en gedroogd fruit veelgebruikte ingrediënten zijn. Houdt u niet van zoet? Niet getreurd! Natuurlijk hebben zij ook ijs, pudding of yoghurt.

Koffiedik kijken

U zou het niet denken, maar ondanks dat slechts een zeer klein deel van de druivenoogst tot goede wijn wordt verwerkt, is Turkije is één van de grotere wijnproducenten ter wereld. Het woord wijn stamt zelfs uit de taal van de Hettieten. Mocht u een Turkse wijn willen proeven, bestel dan een Daluca of Kavalidere op het terras. Gegarandeerd een goede keuze! Houdt u niet van wijn, dan is een glaasje Raki misschien iets voor u. Dit is anijslikeur aangelengd met water. Door het aanlengen krijgt het een melkwitte kleur. En mocht het nog te vroeg zijn voor een alcoholisch drankje, probeer dan eens een kop Turkse koffie of thee. Turkse koffie is ongefilterd en daarom maar deels te drinken.

De Turkse keuken: variërend lekker!

Zoals al eerder genoemd, kent de Turkse keuken veel variatie. Veel gerechten zijn gebaseerd op vers fruit en groente, gegrild vlees of vis en vele soorten salades. Sauzen zijn vaak gemaakt van yoghurt of kwark. Een ander product dat veel geproduceerd wordt in Turkije zijn zuivelproducten. Door een traditioneel agrarische en deels nomadische samenleving is het land rijk aan deze producten. Met de melk van voornamelijk schapen worden boter, yoghurt en kazen geproduceerd. De meeste van deze kazen zijn jong gerijpt, maar in enkele regio’s zijn ook oude kazen te vinden, bijvoorbeeld rond de stad Kars in het noordoosten. Er blijft in ieder geval altijd wel iets te proeven!

Eten buiten de deur

Turkije kent verschillende soorten eetgelegenheden. De bekendste is het kahye, het koffiehuis. Bent u een echte visliefhebber, dan zijn de vissersdorpen, havensteden en de oevers van de Bosporus the place to be. Sjiekere diners zijn te vinden in vijfsterrenhotels en de grotere steden en mocht u van gezelligheid houden, probeer dan de Lokanta’s te vermijden. Deze kleine wegrestaurants zijn vaak de goedkoopste, maar er is weinig sfeer aanwezig. Istanbul krijgt steeds meer sfeervolle restaurants, maar ga niet alleen op het uiterlijk af. Veel restaurants in de grote steden zien er kaal en ongezellig uit, maar serveren gerechten van hoge kwaliteit. Uit eten in Turkije duur? Absoluut niet! Voor het geld hoeft u het in ieder geval niet te laten.

Tip

Bezoek eens een theetuin. Deze zijn in elke plaats in Turkije te vinden en is één van de favoriete ontmoetingsplaatsen voor Turkse families. In de theetuinen worden geen alcoholische dranken geschonken, maar alleen thee en frisdrank.

Gratis Reisgids bij een visum aanvraag

De landinformatie die wij hebben geschreven over Turkije, hebben wij gebundeld in een digitale reisgids. U ontvangt deze geheel gratis bij het aanvragen van een visum.

boek-reisgids-turkije-328x137

Of deel deze pagina en ontvang gratis onze reisgids!