Feestdagen van Turkije

Feest in Turkije

Zoals ieder land kent Turkije ook nationale feestdagen. Wij hebben het voor u op een rijtje gezet:

  • Feestdagen in 2016
  • Nieuwjaar – 1 januari
  • Dag der Onafhankelijkheid (1920) – 23 april
  • Dag van de Arbeid – 1 mei
  • Dag van Atatürk, van de Jeugd en de Sport (begin opstand Atatürk 1919) – 19 mei
  • Suikerfeest (Seker Bayrami) – 6 t/m 8 juli
  • Dag der Overwinning (1922, Slag bij Dumlipinar) – 30 augustus
  • Offerfeest (Kurban Bayrami) – 11 t/m 14 september
  • Middag voor de Dag der Republiek – 28 oktober
  • Dag der Republiek (1923) – 29 oktober

Er worden ook een aantal feestdagen gevierd welke horen bij de Islam. Hieronder worden een aantal van deze feesten beschreven.

Hemelvaart Mohammed (Lailat-ul-Meraj) – donderdag 5 mei 2016

Feestdagen in TurkijeOp donderdag 5 mei 2016 wordt de nacht van de reis van de profeet Mohammed van Mekka naar Jeruzalem en de daaropvolgende reis naar de hemel herdacht. De gelovigen herdenken deze gebeurtenis op de avond van de gezegende nacht door te bidden. In sommige moslimlanden worden huizen, straten en moskeeën versierd met kleurrijke wimpels en vlaggen. ’s Nachts worden ze verlicht door kandelaren en olielampen en dat levert een feestelijk beeld op.

Jeugd- en Sportdag (Herdenking van Atatürk) – donderdag 19 mei 2016

De jeugd- en sportdag in Turkije wordt jaarlijks gevierd op 19 mei. Op dezelfde dag herdenken de Turken de start van de onafhankelijkheidsoorlog. Deze werd begonnen door Mustafa Kemal Atatürk op 19 mei 1919. Dit wordt uitbundig gevierd met feesten voor de jeugd. Naast het feesten staat die dag ook het sporten centraal.

Ramadan – maandag 6 juni tot en met dinsdag 5 juli 2016

De Ramadan is één van de bekendste Islamitische feesten. Tijdens deze maand wordt er tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten. Moslims zien het vasten als een vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Deze maand wordt ook wel de vastenmaand genoemd. Wanneer de Ramadan precies begint hangt af van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan.

Bedevaart naar Mekka (Id-ul-Hadj) – vrijdag 9 tot en met woensdag 14 september 2016

De jaarlijkse bedevaart naar Mekka is een tocht die iedere volwassen moslim die daartoe de middelen heeft eens in zijn leven gedaan moet hebben. De bedevaart brengt de pelgrims naar de plaats waar Mohammed de Islam heeft gepredikt. De Id-ul-Hadj vindt altijd plaats in het begin van de twaalfde maand van de moslimkalender. Het huidige Hadj-ritueel is gebaseerd op Mohammeds afscheidsbedevaart. Na afloop van de bedevaart bezoeken veel pelgrims het graf van Mohammed in Medina.

Gratis Reisgids bij een visum aanvraag

De landinformatie die wij hebben geschreven over Turkije, hebben wij gebundeld in een digitale reisgids. U ontvangt deze geheel gratis bij het aanvragen van een visum.

boek-reisgids-turkije-328x137

Of deel deze pagina en ontvang gratis onze reisgids!