Geschiedenis van Turkije

Een rijke geschiedenis

Turkije kent een zeer lange geschiedenis maar werd pas een republiek op 29 oktober 1923, nadat Mustafa Kemal Pasja dit stichtte op het van het Ottomaanse Rijk overgebleven Turkse grondgebied. Hij werd de eerste president van Turkije en nam later de achternaam Atatürk aan. De regering van de republiek bestond uit een revolutionaire groep van voornamelijk militairen opererend vanuit Ankara. Op 24 juli 1923 werden dankzij Ismet Pasha de grenzen van het huidige Turkije vastgelegd in Het Verdrag van Lausanne. Hij fungeerde als onderhandelaar voor de Turken.

Atatürk, vader der Turken

Mustafa AtaturkMustafa Kemal Atatürk was de eerste president van Turkije en partijvoorzitter van de CHP (Cumhuriyet Halk Partisi). Onder zijn leiding zorgde hij voor een nieuwe grondwet, voerde verregaande sociale en politieke hervormingen door en maakte van Ankara de nieuwe hoofdstad van Turkije. In 1928 werd de Islam afgeschaft als staatsgodsdienst en de layiklik werd ingevoerd, de absolute scheiding tussen moskee en staat. Verder verving hij het Arabische alfabet voor het Latijnse en werden er duizenden nieuwe scholen gebouwd. Hij maakte het basisonderwijs gratis en kinderen werden verplicht om naar school te gaan. Op 10 november 1938 kreeg Turkije een grote klap te verduren. Mustafa Kemal Atatürk, de vader der Turken, overleed op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van levercirrose.

De eerste vrouwelijke minister-president

Vanaf de jaren ’50 werd Turkije voortdurend heen en weer geslingerd tussen democratie en dictatuur. Diverse staatsgrepen vonden plaats en in 1980 probeerde generaal Evren aan de macht te komen. Op bloedige wijze werd dit aangepakt en kwam de rust langzaam terug in het land. De democratie werd buiten werking gesteld. In 1983, na het aannemen van een nieuwe grondwet, werden er voor het eerst weer verkiezingen gehouden. De Moederlandpartij van Özal behaalde een meerderheid. Zij gaven vooral aandacht aan het stimuleren van buitenlandse investeringen. Dit zorgde er voor dat het toerisme sinds de jaren ’80 hier goed van kon profiteren. In 1993 overleed Özal en werd Demirel tot president gekozen. Later werd hij opgevolgd door Tansu Çiller; de eerste vrouwelijke minister-president van Turkije.

Gratis Reisgids bij een visum aanvraag

De landinformatie die wij hebben geschreven over Turkije, hebben wij gebundeld in een digitale reisgids. U ontvangt deze geheel gratis bij het aanvragen van een visum.

boek-reisgids-turkije-328x137

Of deel deze pagina en ontvang gratis onze reisgids!