Weer en klimaat in Turkije

Klimaatzones

In Turkije zijn er drie verschillende klimaat zones. Langs de kust geniet men van een zeeklimaat. Dit weer zorgt voor milde winters, warme zomers en weinig neerslag in de zomermaanden. In het oostelijke deel van Turkije heerst een gematigd landklimaat met neerslag in alle jaargetijden. Centraal Turkije heeft relatief weinig neerslag per jaar, maar de winters zijn koel en de zomers zijn warm dankzij het steppeklimaat.

Sneeuw

Wilt u in de winter de Nederlandse sneeuw verruilen voor een heerlijk zonnetje, dan kunt misschien beter een andere bestemming kiezen dan Turkije. In Turkije bestaat namelijk ook de kans dat er sneeuw ligt en het vriest. Lage temperaturen en veel sneeuwval komt vooral voor in de berggebieden van Turkije. In sommige gebieden blijft de sneeuw maandenlang liggen waardoor Turkije ook perfect is om een wintersportvakantie naar toe te boeken. Niet alleen in de bergen hebben ze last van sneeuw, in Istanbul kan het ook voorkomen dat de straten wit zien van de sneeuw. In Ankara is het vrijwel ieder jaar raak.

Zon

Turkije ZonsondergangWanneer we vakantie hebben, zoeken we graag de zon op. In de zomermaanden is Turkije dan een goede keuze. De zomers zijn hier warm tot zeer heet. In steden als Adana en Mersin kunnen de temperaturen in juli en augustus oplopen tot gemiddeld zo’n 34 à 35 graden. Ook in de populaire kustplaatsen langs de Golf van Alanya en de Egeïsche Zee is het warm. Het komt maar weinig voor dat de maximum temperaturen onder de 30 graden blijven steken en ook ’s nachts blijft de warmte hangen. In het voor- en late najaar kan het ’s avonds sneller afkoelen. Een warme trui of vest is dan geen overbodige luxe.

Neerslag

De wintermaanden zijn de natste maanden van Turkije. Van november tot en met maart kan het in de populaire badplaatsen erg nat zijn. Op jaarbasis valt daar zo’n tweeduizend millimeter water, waarvan meer dan driekwart valt in deze periode. Op zoek naar een minder natte plaats in Turkije, zoek het dan hogerop. De Centraal Anatolische hoogvlakte ligt tussen de bergketens in en is daardoor een stuk droger dan de andere plaatsen. Dit komt door de bergen, waardoor de neerslaggebieden deze delen vrijwel niet kunnen bereiken. In het oosten en zuidoosten valt jaarlijks zo’n 1200 tot 1600 millimeter neerslag, voornamelijk in de vorm van sneeuw.

Gratis Reisgids bij een visum aanvraag

De landinformatie die wij hebben geschreven over Turkije, hebben wij gebundeld in een digitale reisgids. U ontvangt deze geheel gratis bij het aanvragen van een visum.

boek-reisgids-turkije-328x137

Of deel deze pagina en ontvang gratis onze reisgids!